Badacsony, Magyarország egyik gyöngyszeme, a Balaton északi partján található festői környezetű vidék. A hegyekkel körülvett…
Ahogy már előzőleg is több helyen leírtam, teljesen tudatlanként kezdtünk el szőlőt termelni és telepíteni, mert amikor megvettük a területet, valamiért a régi szőlőtőkék meg voltak égve és újra kellett telepíteni az összes tőkét.
Az első évek várakozása közben, hogy vajon milyen lesz a termés tanultuk ki a fortélyokat, hogy, hogyan kell a kordonokat kihúzni vagy, hogy mikor kell permetezni, a szőlő szárával és leveleivel mikor, mi a feladat.
Aztán elérkezett az első szüret, és mi nagyon büszkék voltunk-hogy már saját termésünk van, ezért eldöntöttük, hogy elhívjuk néhány barátunkat Budapestről, hogy együtt örülhessünk a termésnek.
Mi már attól is boldogok voltunk, hogy egyáltalán iható bort tudtunk előállítani az általunk termelt szőlőből.
Ahogy teltek az évek lett egyre jobb a bor, és már a minden évben január környéken rendezett balatoni borversenyre is bemertünk nevezni.
Mi voltunk a legjobban meglepődve, hiszen komoly szakmai zsűri bírálta el a borokat, hogy már az első verseny alkalmával is sikerült egy arany- és egy bronzminősítést elhozni.
Azóta minden évben részt veszünk ezen a verseny és legtöbbször sikerül valamilyen elismerést elérni.
A szüret viszont a baráti körben már lassan népünnepélyé vált és már olyan sokan vagyunk, hogy a 3 napos szüreti hétvégén a barátok jó esetben fejenként egy-két órát kell, hogy szüreteljenek. A legutolsó alkalommal már több mint 40-en voltunk, ami azért lássuk be nem kevés… 🙂 Általában a csapat egy része már pénteken megérkezik (hogy reggel időben tudjunk kezdeni J) a társaság másik fele viszont csak szombaton. Ennek viszont az lesz az eredménye, hogy szombaton 11 óra előtt soha nem kezdünk szüretelni, mert a barátok, akik régen látták egymást a reggeli közben mély beszélgetésbe kezdenek és az idő pedig rohan…😍
Valahogy hiába szüretelünk már hosszú évek óta, nem sikerült megértetni, hogy attól, hogy a szőlő le van szedve nem lesz bor, azzal még rengeteg feladat van, ezért kicsit lassan haladunk, de ez így van jól. A hangulat az mindig fergeteges, sok a nevetés és a viccelés. Délután bográcsban, néha bográcsokban főzzük a pörköltet és jókat eszegetünk és beszélgetünk
Ha jut idő, akkor még elmegy a csapat nagy része a badacsonyi kilátóhoz egy kirándulásra, de olyan is volt már, hogy az idő kegyessége miatt a strandra mentünk fürödni szeptember végén.
A szüret csúcs pontja az, amikor a szőlőlé a hordókban és este tábortüzet rakunk, körbeüljük és énekelünk. Néha, a zenélni tudó barátaink elő veszik a gitárjukat és tovább fokozzák a hangulatot. A gyerekek szaladgálnak, mi felnőttek pedig elmerülünk abban a csodálatos érzésben, amit egy ilyen összejövetel tud adni.
A hegy energiája, a panoráma szemet gyönyörködtető látványa olyan érzésekkel tölt fel bennünket, ami hónapokig kitart és átsegít bennünket sok szürke hétköznapon.
Temesváriné Horváth Ildikó